Kroko-eend

From RationalWiki
Jump to navigation Jump to search
Crocoduckus catpotatoensis, vrouwelijk pluimage.
This is a Dutch translation of Crocoduck.
The divine comedy
Creationism
Icon creationism.svg
Running gags
Jokes aside
Blooper reel
Evolutionism debunkers
[Mompelt]: O mijn God. Wat een idioot.
Brian Sapient, terwijl hij ziet hoe Kirk Cameron de kroko-eend onthult[1]

De kroko-eend is een hypothetisch dier, intelligent ontworpen door creationisten. De kroko-eend zou twee dingen moeten aantonen:

  1. Wat evolutie-gekkies ECHT GELOVEN;
  2. Dat de evolutietheorie geen verklaring heeft voor (zogenaamde) "ontbrekende schakels".

Kirk Cameron en Ray Comfort, de bedenkers van de kroko-eend, stellen dat de (opzettelijk bizarre?) kroko-eend representeert waar de evolutietheorie in werkelijkheid over gaat.[2]

Met de creatie van dit hilarische mormel wilden Cameron en Comfort ongelovigen voor gek zetten. Dit werkte volledig averechts. Zoals men kon verwachten, zond het halfbakken idee van de 'kroko-eend' eerder de volstrekt tegengestelde boodschap uit - waarbij de kroko-eend al snel een terugkerende grap was in de op realiteit gebaseerde gemeenschap. Eervolle vermeldingen hiervan zijn onder meer PZ Myers, die in het bezit is van een stropdas met een patroon van kroko-eenden (en hij had de briljante ingeving om die te dragen in het Creation Museum), [3] en de atheïstische YouTuber "King Crocoduck", die met zijn pseudoniem dit creationistische Eigen doelpuntWikipedia eeuwige roem toekent.[4] Ieder jaar op 28 oktober reikt Potholer54 bovendien een Golden Crocoduck Award uit aan de creationist met de foutste interpretatie van de evolutietheorie;[5]

...voor het breken van het negende gebod door opzettelijk te liegen over een wetenschappelijk standpunt, zodat een creationistisch standpunt kan blijven voortbestaan.

 

Een meme is geboren[edit]

See the main article on this topic: Rational Response Squad debate with Way of the Master

Het niet-bestaan van de kroko-eend werd voor het eerst in 2007 aan het licht gebracht door Kirk Cameron en Ray Comfort, tijdens een debat over het bestaan van God (dat plaatsvond in de Calvary Baptist ChurchWikipedia in Manhattan). Een deel van het debat werd uitgezonden op ABC NightlineWikipedia. In dit debat lichtte het tweetal hun geniale ontwerp toe:[2]

We hebben ons overgangsvormen tussen soorten voorgesteld die echt zouden moeten bestaan. Een daarvan hebben we 'kroko-eend' genoemd en een andere 'vogelhond'. Hiermee laten we precies zien wat evolutionisten geloven, maar niet kunnen onderbouwen met fossiele vondsten."

Laat even op je inwerken dat Cameron en Comfort aangeven dat ze met de kroko-eend "precies wilden laten zien wat evolutionisten geloven". Geen wonder dat de kroko-eend een wijdverbreid symbool is geworden van het feit dat ontkenners van de evolutie doorgaans niet eens de basisprincipes van de evolutietheorie begrijpen.[6]

Alleen het presenteren van hun zelfgemaakte kroko-eend was al achterlijk genoeg geweest om hun punt te maken. Desalniettemin dachten Cameron en Comfort dat het een goed idee was om nog twee van hun creaties te tonen: de "schaaphond" en de "stierkikker".[1]

Het moge duidelijk zijn dat het dit dynamische duo ontbreekt aan creatief talent. Zeker wanneer je in overweging neemt dat zowel de "stierkikkerWikipedia" als de "sheepdog (herdershond)Wikipedia" bestaande dieren zijn, iets dat Cameron en Comfort redelijkerwijs hadden kunnen weten.

Waarom het onzin is[edit]

Het hoeft niet eens gezegd te worden dat deze creationistische verwachting dat een overgangsvorm hetzelfde is als een combinatie van twee willekeurige diersoorten niet eens fout is en dat deze voortkomt uit opzettelijke onwetendheid over hoe evolutie echt werkt. De kroko-eend is daarmee een perfect voorbeeld van de stromanredenering, waarbij het argument van de tegenstander verkeerd wordt weergegeven - in dit geval het wetenschappelijke standpunt ten aanzien van de opbouw van het fossielenbestand.

De gemeenschappelijke voorouder van de krokodillen en de eenden leefde maar liefst 245 miljoen jaar geleden. Uit fossielen van deze ArchosaurusWikipedia blijkt dat deze veel meer leek op een krokodil dan op een eend, maar zowel krokodillen als eenden tonen een aantal primitieve en geavanceerde kenmerken van dit heersende reptielWikipedia.

Het zou eerder verbazingwekkend zijn als er wel een fossiele vondst werd gedaan van de bedachte kroko-eend (of een soortgelijk fabeldier). Creationisten beweren dat de evolutietheorie gestoeld is op kroko-eend-achtige hybriden. Maar als zo'n gefossiliseerd fabeldier ooit zou worden opgegraven, zou dat juist bewijs zijn tegen evolutie zoals deze door moderne biologen wordt begrepen.

Het kroko-eend-argument toont hiermee alleen maar aan dat (sommige) creationisten de meest basale grondslagen van de evolutietheorie niet begrijpen. Daardoor realiseren zij zich letterlijk niet dat ze niet weten waar ze het over hebben.

"Echte" kroko-eenden[edit]

Anatosuchus. Dit is het echte werk!
Heb meelij met de kroko-eend
Geliefd door vogel noch reptiel
Bij het water zit hij als versteend
't Bewijs voor evolutie in hart en ziel[Note 1]

Verschillende gefossiliseerde soorten kunnen als kroko-eenden betiteld worden, vaak als gevolg van convergente evolutie:

  • DromaeosauriërsWikipedia zoals VelociraptorWikipedia en DeinonychusWikipedia hadden veren. Dit maakt ze soort van kroko-eenden volgens elke redelijke definitie van het woord. Aangezien dromaeosauriërs neven waren van de vogels[7] en verre familie van de krokodillen, omdat ze allebei van oorsprong archosauriërs waren... ja, maar, weet je, boeiend, het is niet alsof creationisten überhaupt iets snappen van taxonomie.
  • In 2000 vonden paleontoloog Paul Sereno en zijn team fossielen van alligators met een eendenbek. Het geslacht werd AnatosuchusWikipedia genoemd (letterlijk "eendkrokodil").[8] Misschien was een accuratere naam "eendodil" geweest, omdat hierbij de eend en krokodil uit de oorspronkelijke theorie van plaats verwisseld zijn. We wachten vol spanning af over welk fabeldier de creationisten nu gaan zeuren.
  • Beentandvogels (PelagornithidaeWikipedia) waren een familie van zeevogels met bekken en tanden die op het oog wel wat leken op die van een krokodil.
  • SpinosaurusWikipedia was een waterdinosaurus met een lange kaak, die door Paul Sereno[Note 2] is omschreven als "half eend, half krokodil".[9].
  • ObdurodonWikipedia was een vogelbekdier, gerelateerd aan de moderne vogelbekdieren. Net als de moderne vogelbekdieren (en klaarblijkelijk in tegenstelling tot veel van de uitgestorven vogelbekdiersoorten, die geen snavels hadden), had deze diersoort een snavel, maar wel met kiezen. Obdurodon vond zijn voedsel waarschijnlijk aan het wateroppervlak, zoals krokodillen en otters, in tegenstelling tot moderne vogelbekdieren die hun voedsel zoeken op de bodem van het water.[10]

Galerij[edit]

Zie ook[edit]

Wil je dit in een andere taal lezen?[edit]

If you're looking for this article in English, it can be found at Crocoduck.

鳄鸭是本文章的中文版本

Noten[edit]

  1. Betere dichters zijn uitgenodigd om dit meesterwerk naar behoeven aan te passen.
  2. Ja, dezelfde als die van Anatosuchus. Kruisingen tussen eenden en krokodillen zijn blijkbaar zijn expertise.

Referenties[edit]